E-mail: info@aurelia.hr

Bioraznolikost i zašto je bitna!

Bioraznolikost i zašto je bitna!

Nitko ne može sa sigurnošću reći koliko različitih vrsta organizama živi na Zemlji. Do sada je otkriveno i opisano više od 2 milijuna različitih vrsta, a još toliko toga ostaje za otkriti.

Kako se razvija tehnologija, tako i mi počinjemo različito doživljavati raznolikost života, osobito u moru i oceanima. Mikroskop nam je omogućio da povirimo u tajanstveni svijet mikroorganizama,  a razvoj podvodnih kamera i vozila na daljinsko upravljanje omogućili su nam da zaronimo do najvećih morskih dubina. Čudesno je sve što se tamo nalazi. Mnogi znanstvenici pretpostavljaju da na velikom dubinama živi više od 10 milijuna različitih vrsta koje tek moramo otkriti.

Bioraznolikost označava i raznolikost staništa. Stanište je dom za neku životinju ili biljku, kao na primjer pustinja, tropska šuma, planinska livada, morsko dno i slično.

Kada pogledate svog prijatelja ili prijateljicu, vidite da ste različiti. Ipak, vi pripadate istoj vrsti, čovjeku. Znači da se i organizmi koji pripadaju istoj vrsti međusobno razlikuju – to je raznolikost unutar vrste ili raznolikost gena. Geni su maleni dijelovi slagalice koja određuje kako će izgledati i ponašati se svako biće. Geni se mogu polako mijenjati i to organizmima omogućuje da se prilagode na nove uvjete života.  Stotinama i tisućama godina genetičke informacije prenosile su se s generacije na generaciju. Ako izgubimo neku vrstu, izgubili smo sve nene genetičke informacije.

Ali zašto je bioraznolikost bitna?

Svi smo dio velike slike, a ona se zove bioraznolikost na Zemlji. O raznolikosti živog svijeta ovisi čista voda, čisti zrak, klima, izvor hrane i zdravlje svih vrsta. Prijetnje bioraznolikosti uključuju gubitak staništa, unošenje stranih vrsta, onečišćenje, prenapučenost i prekomjerno iskorištavanje prirodnih dobara. Srećom, svakim danom učimo i saznajemo sve više o bioraznolikosti i njenom značaju. To će nam pomoći da zajedno djelujemo i da očuvamo bioraznolikost širom svijeta.

Počnimo od našeg dvorišta – naučit ćemo puno zanimljivih i bitnih stvari o biljkama i životinjama koje nas okružuju, osobito o onima u moru. Jadransko more jedno je od najljepših i najčišćih mora, zato moramo zajedno raditi na tome da ga očuvamo kako bi se i buduće generacije mogle njime ponositi.

Pridružite nam se u našem radu i otkrijte čari živog svijeta Hrvatske!

01/01/2012