E-mail: info@aurelia.hr

Doprinos očuvanju bioraznolikosti kroz edukaciju

Doprinos očuvanju bioraznolikosti kroz edukaciju

Projekt «Doprinos očuvanju bioraznolikosti kroz edukaciju – alge Jadranskog mora» proveden je u 2009. godini, a obuhvaćao edukaciju učenika srednjih škola o morskom ekosustavu s naglaskom na biologiju i ekologiju algi, sakupljanje i određivanje morskih algi mediolitorala i plitkog infralitorala te izradu digitalne herbarijske zbirke.

Ovim projektom učenici su upoznali najčešće i najznačajnije alge Jadranskog mora. Kroz predavanja u školi, terenski rad i herbariziranje, učenici su naučili gdje i kako alge žive, zašto su značajne, koji su razlozi zašto ih trebamo očuvati te kako i oni sami mogu pridonijeti zaštiti Jadranskog mora i njegovih stanovnika.

Cilj ovog projekta je u prvom redu bio edukacija učenika srednjih škola. Kroz predavanja, terenski rad i obradu podataka, naučili su nešto više o moru i morskim algama, upoznali  morski svijet i probleme s kojima se danas susrećemo kada govorimo o zaštiti morskog ekosustava.

Želja za sudjelovanjem u kreiranju vlastite budućnosti pokazatelj su pozitivnog načina razmišljanja s ciljem zaštite prirode. Dobiveno znanje, iskustva sa sakupljanjem materijala na terenu te upoznavanje s podmorjem povećali su njihovu ekološku svijest.

Dugoročni rezultati ovog projekta su savjesnije ponašanje prema prirodi s ciljem njene zaštite.

03/06/2016